Dyslexie als KANS


Dyslexie als KANS!


Als je dyslexie hebt kost goed lezen en schrijven meer energie en aandacht

dan bij anderen. En het gaat ook niet altijd even vlekkenloos. Een foutje merk je niet altijd op, ook al controleer je je tekst een paar keer met aandacht. Of begrijp je niet meteen wat er staat, lees je een woord net even wat anders, of er overheen. Dat kan je moe, gefrustreerd en faalangstig maken. Je kan je ervoor schamen en je dom voelen. Of soms krijg je dat soort opmerkingen van anderen.


Maar je hoeft je er niet voor te schamen en het heeft niets te maken met je intelligentie!


Je hebt een andere manier van denken, communiceren en informatie verwerken, die anderen niet altijd begrijpen.


Wist jij dat jouw dyslexie kwaliteiten met zich mee brengt?! Maar hoe herken je ze, maak je ze zichtbaar en bruikbaar?


Ik help je d.m.v. coaching te ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je ze kan inzetten. Hoe je makklijker om kan gaan met je dyslexie en alles wat daar bij komt kijken.


Wil je me eerst beter leren kennen? Dat begrijp ik. Bel me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: 06-234 06 568

                         

Of mail: aha.zo.dus@gmail.com
Kwaliteiten van dyslexie


Het lijkt er dus op dat mensen met dyslexie een andere manier van denken hebben wat ook kwaliteiten met zich meebrengt en niet alleen maar uitdagingen / moeilijkheden geeft.


Veel mensen herkennen zich in het beelddenken. Je denkt dan makkelijker in beelden dan in woorden, bent visueel sterk. Je ziet alles in één oogopslag of je kijkt vanuit verschillende standpunten tegelijk. Dan is het lastig om te weten waar je moet beginnen te vertellen en een voor de andere logische structuur aan te houden. Je onthoudt makkelijker wat je ziet dan wat je hoort.Filmpje over beelddenken:   4 manieren van denken bij dyslexie, waar deze mensen goed in zijn


Twee Amerikaanse onderzoekers hebben 4 verschillende soorten van denken onderscheiden waar veel mensen met dyslexie goed in zijn. Hiervoor is het woord STER verzonnen.


STER staat voor


    Samenhangende denkvaardigheid

    Tijdgerichte denkvaardigheid

    Episodische denkvaardigheid

    Ruimtelijke denkvaardigheidMisschien nog niet zo duidelijk, maar hieronder staan voorbeelden die dit duidelijker maken.
1. Samenhangende denkvaardigheid


‘Ik ben beter in het begrijpen van ‘the big picture’ dan denken aan de details’. 'Ik kan makkelijk heel veel (nieuwe) ideeën hebben waarvoor een voorwerp of materiaal gebruikt kan worden.' Ik verzin vaak van twee of meer voorwerpen samen een nieuw voorwerp.'


Handig voor iedereen die vanuit overzicht moet werken, of het moet hebben van zijn/haar creativiteit. Zoals advocaten, uitvinders, bouwers, beeldhouwers, wetenschappers, ondernemers, economen, enz.
2. Tijdgerichte denkvaardigheid


Dit betekent: de mogelijkheid om via het hercombineren van stukjes (persoonlijke) ervaringen uit het verleden de toekomst te voorspellen.


‘Ik ben goed in het maken van een voorstelling van hoe een complex systeem of proces zal werken, en hoe veranderingen daarbinnen de uitkomst zullen beïnvloeden


Dit is een van de redenen waarom er zoveel succesvolle ondernemers zijn. Ze kunnen goed inschatten welke producten goed zullen gaan lopen en hoe ze die in de markt kunnen zetten.


Het is handig voor geologen, teamsporters, sportcoaches, schakers, macro-economen, alle beroepen die strategisch denken vereisen.

3. Episodische denkvaardigheid


De episodische denkvaardigheid maakt gebruik van het episodische geheugen. Dat is het geheugen voor specifieke persoonlijke gebeurtenissen. Dit is bij mensen met dyslexie vaak sterk ontwikkeld.


‘Als ik mijn verleden probeer te herinneren, herinner ik me niet gewoon naakte feiten als wie, wat, wanneer en waar, maar ik reconstrueer mijn oude ervaringen in mijn gedachten in zulke levendige details dat het net is alsof ik ze weer beleef.’


Zo zijn er ook goede schrijvers met dyslexie, zoals Roald Dahl, Agatha Christie en nog veel meer.


Of bijvoorbeeld de Nederlandse dyslectische dichter Gershwin Bonevacia, de Stadsdichter van Amsterdam (2019-2021): Hij goochelt ook nog op een bijzondere manier met woorden:


                                             

                                                                         


Episodisch denkvaardigheid is ook handig voor misdaadonderzoekers, historici, wetenschappers, advocaten, enz.
4. Ruimtelijke denkvaardigheid


‘Als ik 3-D beelden in gedachten maak, kan ik ze manipuleren zoals ik wil en van alle kanten bekijken.’


Handig voor ontwerpers, ingenieurs, chirurgen, loodgieters, timmerlui, tandartsen, computerspecialisten, enz.


Beroemde mensen met dyslexie: www.dyslexieweb.nl/beroemde-dyslecticiNieuwe boeken over kansen door dyslexie


Veel meer over STER-kwaliteiten bij mensen met dyslexie vind je in het
boek: 'Dyslexie als Kans, ontdek de verborgen talenten van het dyslectische brein'
Door Brock Eide & Fernette Eide (2019)


Kijk in ons nieuwe boek 'Haal meer uit je dyslexie! (H)erkenning en 20 tips door dyslecten zelf', door Karin de Jager, Peter Millenaar en Leen van Andel (2020) te vinden op:


https://www.impulsenwoortblind.nl/dyslexie/nieuws-dyslexie/hoe-werkt-dyslexie-bij-volwassenen-lees-dit-boekje-en-snap-jezelf/Wil je jouw kwaliteiten leren kennen en ze beter leren benutten?


Bel me vrijblijvend. Karin de Jager: 06-234 06 568